top of page

Waarom de buitenlandse hond gewoon echt een vak apart is

Het socialiseren, trainen en adopteren van een buitenlandse hond vereist specifieke vaardigheden. Dat wil niet zeggen dat het grootbrengen van een lokaal gefokte puppy eenvoudig is, maar sommige eigenaren herkennen mogelijk het verschil. Of je nu ervaring hebt met eerdere honden of bewust een hond met specifieke verwachtingen adopteert, het blijkt vaak nodig te zijn om je verwachtingen en kennis aan te passen.


Ik stond zelf ook in deze situatie, met mijn handen in het haar. Ik dacht dat ik wist hoe ik met honden moest omgaan, maar het bleek dat het aannemen van een buitenlandse hond een geheel nieuwe benadering vereiste als het gaat om omgang en socialisatie.


Wat maakt het adopteren van een buitenlandse hond zo anders? Wat onderscheidt dit proces van het opvoeden van een lokaal gefokte puppy?


Ten eerste heb je te maken met honden die vaak met een neurologische achterstand worden geboren.


De voortdurende stress tijdens de overlevingsstrijd van de moederhond, het gebrek aan genetische selectie en blootstelling aan stressvolle situaties zoals transport creëren aanzienlijke uitdagingen voor de ontwikkeling van hun hersenen.

Hierdoor kunnen ze mogelijk moeilijker hun emoties reguleren, mede beïnvloed door een tekort aan voedingsstoffen.


En dan is er de kwestie van verwachtingen. We verwachten vaak een hond zoals die van de buurman, vriendelijke labrador Fred.


Deze verwachtingen, zelfs als ze bewust zijn gemaakt, kunnen onbedoeld de hond blootstellen aan prikkels waar hij niet goed mee om kan gaan, wat als bedreigend wordt ervaren. Het geleidelijk laten acclimatiseren en wennen aan nieuwe omgevingen, gevolgd door stapsgewijze socialisatie, is van groot belang.


Het gebeurt echter vaak onbedoeld te snel, begrijpelijk omdat we tenslotte een hond hebben om mee te wandelen.

Dit geldt vooral als de hond angstig en getraumatiseerd is, waarbij kleine stappen en de juiste benadering cruciaal zijn om latere gedragsproblemen te voorkomen.


Je bent een mooi mens, en dit en nog veel meer kennis is vaak iets waar je achter komt als je de hond al hebt..

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page