top of page

Waarom zelfvertrouwen trainen niet mag missen in vuurwerktraining voor honden?

Bijgewerkt op: 15 nov. 2023

We kennen ze wel, de standaard vuurwerktraining voor angstige honden waar je vuurwerk geluiden afspeelt.

Ik zeg niet dat dit een slechte training is, en is ook een klein onderdeel van mijn eigen training.

Maar ik benadruk, een klein onderdeel. Wat namelijk het belangrijkste is, is dat we ons beseffen waar vuurwerkangst allemaal uit bestaat..


Vuurwerkangst bestaat uit een schrik omdat we niet weten of we in gevaar zijn, en daadwerkelijk ook gevaar ervaren.

Het is onvoorspelbaar, heel erg intens en komt ineens voorbij. Als het al pijn doet aan onze oren, moet je je voorstellen hoe dit voelt voor honden!


Daarnaast is het gecombineerd met lichtflitsen, aparte geuren en kan je niet voorspellen of het dichtbij of veraf is, hoe lang het duurt en of dit dus een bedreiging is voor het leven van de hond.

Daarom komen ze direct in een fight, flight of freeze reactie.


Jouw hond stelt zich dus niet aan, en heeft meer handvaten nodig hoe hier mee om te gaan, Een van de dingen die het belangrijkste is is het anders laten beleven rondom deze prikkels.

Dus voordat de hond in een stress reactie kan hebben, in een gestagede setting zorg je dat de hond leert dat hij of zij veilig is en er positieve dingen gebeuren. Daarnaast is het vinden van rust en slapen rondom deze prikkels erg belangrijk. Maar het vergeten kindje is zelfvertrouwen rondom onverwachtse situaties.


Maar zo belangrijk en essentieel in meer emotionele stabiliteit.

Want als jouw hond een neutrale of hele korte stress reactie heeft als er iets onverwachts gebeurd, en daarbij het zelfvertrouwen door training krijgt dat hij/zij hier om mee kan gaan, en dit wat positiefs oplevert, zal dit zich doorvertalen in de algehele reactie rondom vuurwerk en andere harde geluiden.


Daarnaast zie je vaak dat honden die bang zijn voor vuurwerk, ook onder de indruk zijn van andere harde geluiden, zonder een extreme reactie te hebben.

Maar na de afgelopen jaren zie ik altijd een direct verband tussen deze twee gebieden, en het algemene zelfvertrouwen. En over het algemeen vanaf de eerste knallen al in een overlevingsstand staan, waardoor op een gegeven moment de kleinste knallen al als traumatiserend ervaren kunnen worden.


Ik ben naast het feit dat dit niet echt vuurwerk is, er van overtuigt dat de ouderwetse manier van vuurwerk trainen niet voldoende is. Voor een lange termijn verandering van deze angsten.


25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page