top of page

Socialiseren van je puppy of buitenlandse hond

Bijgewerkt op: 3 aug. 2023


Socialiseren van puppy en buitenlandse hond

Het socialiseren van jouw puppy of buitenlandse hond: waarom is het zo belangrijk?


Laten we starten met, wat is nou eigenlijk socialiseren?

Vroeger dacht men dat socialiseren van je hond puur het blootstellen aan verschillende prikkels is, zoals je pup naar de markt of de bouwmarkt meenemen. Inmiddels weten we veel beter, en is de kijk hierop veranderd.

Het socialiseren van jouw hond houd in dat je er voor zorgt dat de hond veilig en stapsgewijs aan prikkels went, zodat hij of zij bij deze trigger een neutrale emotionele reactie heeft.

Bijvoorbeeld, in het geval van een vrachtwagen zal de hond er niet enthousiast op afrennen maar ook niet van schrikken. De hond "doet er niet zo veel mee" en heeft vooral geen negatieve associaties met het gene wat er voorbijkomt/plaatsvind.


Het aanschaffen van een puppy of het adopteren van een buitenlandse hond kan een geweldige nieuw avontuur zijn. Echter, het is belangrijk om te weten dat deze dieren vaak nog onervaren zijn met de wereld om hen heen. Het socialiseren van je hond is daarom cruciaal voor het creëren van een positieve en gezonde relatie je hond en de rest van deze drukke wereld.


Terugkomend over de verouderde manier van kijken naar socialiseren, zijn we er achter dat dit weinig te maken heeft met socialiseren, en vaak leid tot juist het tegenovergestelde effect doordat er zo veel prikkels zijn op een te korte afstand met een te hoge intensiteit, dat de hond misschien zelfs een angstig gevoel aan die situatie overhoud.

Door je hond in kleine stapjes bloot te stellen aan verschillende prikkels en hier een positieve ervaring van te maken, leert hij hiermee omgaan zonder zich erdoor te laten overweldigen.


Uit onderzoek blijkt dat honden dezelfde emotionele beleving hebben als mensen (Panksepp). Hierdoor kunnen ze net als wij angstig, gestrest of gefrustreerd worden bij nieuwe of spannende situaties. Hou dit absluut in gedachten als je je hond wilt gaan socialiseren,


Het is ook belangrijk om rustig op te bouwen qua afstand tot de prikkel zelf. Als jouw hond nog steeds schrikt van een bepaalde prikkel, dan is je afstand mogelijk te klein of is de prikkel simpelweg te intens voor hem of haar. Het is daarom belangrijk om je hond niet meteen mee te nemen naar drukke evenementen zoals markten of concerten. Bouw de blootstelling aan nieuwe omgevingen geleidelijk op en zorg dat jouw hond altijd op een veilige afstand blijft.


Een ander belangrijk aspect van socialisatie is het creëren van een positieve associatie tussen jou en je hond onder alle omstandigheden. Dit betekent dat je tijdens het socialiseringsproces positieve ervaringen moet creëren voor jouw hond, zodat hij in verband brengt met leuke en plezierige momenten met zijn baasje.

Dus hou je sessies ook liever aan de korte kant (desnoods maar een paar minuten), zodat je met veiligheid kan zeggen dat de kans zeer groot is dat je de ervaring positief eindigt.


Het kan soms moeilijk zijn om een buitenlandse hond te socialiseren omdat zij vaak al negatieve ervaringen hebben meegemaakt voordat ze bij hun nieuwe baasje terechtkwamen. In dit geval kan het nuttig zijn om professionele begeleiding te zoeken bij het trainen van jouw adoptiehond.

Maar het allerbelangrijkste hier is : Consistentie en kleine stapjes!

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page