top of page

De wereld van hondentraining, nu v.s 10-20 jaar geleden #1

Mijn hele leven ben ik opgegroeid met honden, het begon met Duitse herder Laika.

Vroeger dachten we dat je hand door de bak voer moest kunnen halen om te kijken of jouw hond jou respecteert en om hem te laten zien dat je de baas was.

Op die manier dachten we dat we 'communiceerde' met honden, en op een basis van hiërarchie. Daarom roep ik altijd, nu weet ik pas hoe ik honden moet trainen, vroeger absoluut niet! Het voelde ook nooit goed, en paste niet bij me.


Dit en nog vele andere dingen zijn gelukkig veranderd op het gebied van hondentraining in de afgelopen jaren. In de afgelopen jaren hebben we veel kennis en informatie verzameld op wetenschappelijk niveau, door daadwerkelijk de breinfuncties en de psychologie van de hond (en andere zoogdieren) te onderzoeken. We komen van ver, en we moeten nog een lange weg te gaan.


Maar in de afgelopen jaren zijn we achter de volgende feiten gekomen over samenleven met honden, en hoe we onze honden gelukkig kunnen maken en kunnen trainen :


  • Honden zijn wezens met een vergelijkbaar emotionele belevenis als wij mensen, en elk gedrag heeft een functie van overleven, niet om hiërarchie te bepalen. Wist je dat in Spanje de hond pas erkent is als emotioneel wezen sinds 2021? Het Spaanse Congres van Afgevaardigden heeft eind 2021 dit pas erkent, zodat bij wet dierenmishandeling kon worden bestraft.

  • Je hond op de bank of bed laten, is puur een persoonlijke voorkeur! Ze worden hierdoor niet ineens bijdehand of gaan weer proberen hoger op in de hiërarchie te komen. Vertoont jouw hond agressief gedrag tijdens het liggen op bed of de bank, dan heeft dit te maken met andere emoties en is het natuurlijk wel verstandig om dit te vermijden op een respectvolle manier, tot dat de oorsprong van het gedrag is gevonden.

  • Correcties als jouw hond angstig is door bijvoorbeeld pijn, kan er juist voor zorgen dat een tijdelijke uiting van gedrag ineens kan omdraaien in een meer permanente emotie.

  • Voorkomen van gedrag is altijd makkelijker dan genezen! Dus wil je niet dat je hond bedelt aan tafel, geef hem / haar dan gewoon niks tijdens dat je zelf eten in je hand hebt. Zo simpel kan het zijn! De correctie voor het vragen om eten als het erna ineens niet gewenst is, is heel onduidelijk voor de hond.

  • Je hond voor je laten lopen, voor jou door de deur heen laten gaan of eerder laten eten dan jou kan gewoon. Hierdoor gaat je hond niet ineens 'slechter' luisteren of de baas proberen te zijn. We vergelijken dit met een onderzoek van erg lang geleden vanaf wolven, maar dit onderzoek was niet representatief voor wolven. Dus laat staan voor honden, waarbij je er vanuit kan gaan dat de gemiddelde huishond of straathond geen enkele wolf genen meer heeft. En nogmaals, daarbij zijn deze onderzoeksresultaten zelfs ongeldig en niet representatief.



-




-


28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page