top of page

De komst van AI en hondentraining, wat heeft dat gemeen?

De wereld is voortdurend in beweging, en op elk vakgebied wordt voortdurend gezocht naar een balans tussen de toegevoegde waarde van de online omgeving en de ontwikkelingen, zoals AI, kunnen brengen. En aan de andere kant stijgen de bijtincidenten fors, en is het aantal honden ook gestegen. In verhouding hebben we momenteel veel meer honden met gedragsproblemen.

Dit dwingt ons om anders te gaan kijken naar hondentraining en gedragstherapie. En wat mij betreft kan er een gedeelte van de klassieke manier van werken de prullenbak in. Lang leve de online transitie!


De massale introductie van AI momenteel is enerzijds een vloek en een zegen. De onderliggende drang om op alle vlakken het persoonlijke niet te verliezen, maar de behoefte aan efficiëntie, maakt dat deze wereld voortdurend in beweging blijft.

En momenteel is deze transitie ook heel mooi zichtbaar niet alleen op corporate niveau, maar ook zeker op het gebied van coaching en daarmee ook hondentraining.

De traditionele hondenschool krijgt een andere rol, terwijl er ook veel meer gedragsproblemen komen bij honden. En men komt er steeds meer achter dat gedragsproblematiek niet op de hondenschool thuis hoort!


Want gedrag en emoties zijn net zoals bij mensen, zo mega complex... Gedrag wordt door zoveel interne en externe factoren beïnvloed. Nature en nurture, trauma, gevoelens, emoties, fysiek disbalans... Alles heeft invloed op elkaar, en dit is bij honden niet anders.

En ik heb een paar maanden geleden een sprong in het diepe gemaakt, namelijk het online begeleiden van honden met gedragsproblematiek, met als doel permanente gedragsverandering, wat natuurlijk iets is wat compleet tegen de traditionele manier van werken ingaat.


Een trainer die op afstand jullie van A tot Z begeleidt, zonder daadwerkelijk langs te komen? Maar dit kan toch niet? Ook net zoals bij het gebruik van AI is het belangrijk om heel bewust te zijn van wanneer en hoe je het inzet om de persoonlijke waarde van een persoon op locatie niet te verliezen.

AI brengt vele voordelen met zich mee, maar haalt ook bijvoorbeeld veel emotie weg uit een eindproduct. Dus hoe je het toepast bepaalt de toegevoegde waarde.


Wil je permanent gedrag veranderen, hetzelfde als bij mensen, kost dit tijd. En veel energie en doorzettingsvermogen. En vooral de juiste handvaten, waarbij het van belang is dat het doel opgeknipt wordt in kleine doelen.


Want dat je kan rennen, betekent niet dat je een marathon kan lopen!

Honden hebben vergelijkbare emotionele systemen als mensen, en dus is het belangrijk om naast training, ook te kijken naar het complete plaatje. Slaap, voeding, rust, pijn, trauma, alles bepaalt hoe we ons voelen. En emoties bepalen hoe we ons voelen binnen bepaalde contexten en situaties, en kunnen uiteindelijk zorgen voor een stressrespons. Fight, flight, freeze of fawn. Dit is bij honden niet anders!


Dus het is belangrijk om te beseffen dat eerst al deze stappen binnen een veilige omgeving gezet zullen moeten worden, om het trauma eruit te filteren. Als al deze dingen op orde zijn, wat blijft er dan daadwerkelijk van het gedrag over?


Terug naar AI en de online transitie. Een professionele aanpak op afstand kan veel meer stappen zetten, indien het op de juiste manier wordt toegepast. En zonder verlies van de persoonlijke toewijding en emotie. Net zoals bij AI...


Wil je permanent gedrag veranderen, moet je als mens weten waarom je iets doet. En de uurtarieven van trainers op locaties zijn dermate hoog, en de industrie is helaas ongereguleerd, dat een traject aangaan met een trainer voor de meeste mensen een flinke aanslag op je portemonnee is.


En vaak loopt men weg na een training, zonder echt voorbereid te zijn om in alle dagelijkse situaties te kunnen handelen, ook als de trainer er niet is.


Zeg ik hiermee dat hondentraining compleet online plaats kan vinden? Afhankelijk van je doelen en problemen, grotendeels nee. Maar er kan een heel groot gedeelte vervangen worden, om het eindresultaat mega hard te verbeteren en sneller te behalen, met een resultaat wat gericht is op lange termijn oplossingen!


Want zo krijgen we veel beter resultaat op langere termijn!


Boek jouw online adviesgesprek voor €42,50 via Individuele begeleiding op de website

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page