top of page

De 4 geboden voor het trainen van een reactieve hond

Het trainen van een reactieve of agressieve hond is niet alleen 5 minuten buiten trainen per dag en dan is het binnen een weekje opgelost. Het is vaak maatwerk wat maanden kan duren. En er komt zo veel bij kijken! Namelijk in het kort spelen de volgende punten een grote rol :


  • Begrenzen en management Voorkomen van herhalen van het ongewenste gedrag is een van de dingen waar de meeste mensen tegenaan lopen. Het lezen van de lichaamstaal van de hond, juiste en praktische handvaten om het te managen en een duidelijk managementplan die door het hele gezin wordt gehanteerd, zijn essentieel.

  • Help de juiste keuze te maken Help je hond om op jou te focussen voordat ze zo gestrest zijn dat er geen contact meer te maken is. Help ze de juiste keuze te maken i.p.v. uit te vallen door middel van training. Beloon hen elke keer als ze hun aandacht op jou richten i.p.v. uitvallen. Begin met het trainen van je hond in een rustige omgeving met weinig afleiding. Naarmate ze comfortabeler worden, vergroot je langzaam de afstand tot de afleidende situaties of triggers. Introduceer de triggers op een veilige afstand en beloon je hond met lekkernijen en lof terwijl ze rustig blijven. Hierdoor associëren ze de triggers met iets positiefs.

  • Desensitisatie Geleidelijk de intensiteit van de triggers verlagen door ze in beheersbare hoeveelheden aan te bieden. Dit helpt je hond te wennen aan de aanwezigheid van de triggers zonder overweldigd te raken. Identificeer situaties die triggers kunnen veroorzaken en probeer ze te vermijden, vooral tijdens de trainingsfase. Beheer de omgeving om te voorkomen dat je hond onnodig gestrest raakt.

  • Positieve ervaringen Ik blijf het herhalen, kwantiteit boven kwaliteit! Het is veel waardevoller om kleine succesvolle wandelingen te doen dan 30 minuten wandelen vol stress en frustratie. Hierdoor maak je geen contact meer met de hond, maar ook met jezelf. Dit klinkt misschien heel zweverig, maar jij raakt ook weer gefrustreerd en vermoeid. Weer een 'mislukte' wandeling! Plezier en ontspanning staan daarom altijd vooraan, om goede resultaten te kunnen behalen in de training.

Ben je klaar om aan de slag te gaan met jouw reactieve hond? Kijk dan bij de online cursussen en 1-op-1 begeleiding op de website.

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page