top of page

3 fabels over vuurwerkangst bij honden

Bijgewerkt op: 15 nov. 2023

Het is die tijd van het jaar, ondanks dat het niet mag knallen ze er aardig op los op de meeste plekken in Nederland.

Er zijn vele mythes die wetenschappelijk al weerlegd zijn als het gaat om wat je voor jouw hond kan doen tijdens deze donkere maanden :


  1. Je mag je hond niet steunen als deze geschrokken is of stelt zich aan . Helaas zijn er vele mensen die deze overtuiging nog hebben (inclusief trainers en hondenscholen). Je versterkt de angst van jouw hond of je ´beloont´ de angst van je hond niet op het moment dat je steun bied aan je hond als deze in paniek is. Hoe steun je je hond dan het beste? Wees samen met hem of haar, zonder de hond bij je te forceren!

  2. Het zal vanzelf wel overgaan, ook al schrok de hond een klein beetje. Hij of zij went vanzelf! Nee, bij de eerste signalen is het zeer aan te raden om de training op te pakken om te zorgen dat jouw hond geen extreme angsten veroorzaakt. Door het maar te laten gebeuren en wel te zien wat er gebeurd, gaat jouw hond nooit leren dat deze knallen geen gevaar zijn voor hem of haar. En de mensen met een extreem angstige hond zullen het voor je beamen dat dit absoluut geen pretje is!

  3. Mijn hond heeft geen zelfvertrouwensboost nodig, mijn hond is niet gespannen! Hij moet alleen een beetje wennen, of zich niet zo aanstellen. Is toch niks om bang over te zijn?! Laat ik beginnen met dat ik vaak honden zie die ´verborgen´ signalen laten zien, die toch kunnen duiden op wat spanning en onzekerheid. En wij kunnen dit wel als niet logisch ervaren, maar jou hond beleeft dit dan helaas wel zo. Merk jij dat jouw hond bijvoorbeeld met een verlaagde kop rondloopt, veel spierspanning heeft, gaapt, veel zijn of haar kop wegdraait, onrustig of schrikachtig is, vaak schud of krabt tijdens een wandeling. Dan zouden dit kunnen duiden op de eerste signalen van onzekerheid, en dus is het zeer aan te raden om dit al op te pakken! Wachten zou kunnen leiden tot het eventueel te laten ontwikkelen tot bijvoorbeeld een blaffende hond. Of misschien heeft jouw hond wel pijn!


Herken je gedrag zoals genoemd in punt 3, of zit je met je handen in het haar omdat je niet meer weet hoe je jouw hond met vuurwerkangst kan helpen? Of je hond nou een beetje schrikachtig is, of al heel angstig is?


En ben je opzoek naar dingen die jij kan doen tijdens je dagelijkse wandelingen, met maar 10 minuten trainen per dag?


Bekijk dan nu deze masterclass met uitgewerkte trainingsplannen voor maar €22,50!

Een investering die jou hond je dankbaar zal zijn. Ik beloof het!


382 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page